Verdieping op Zolder

Coaching bij hoogsensitiviteit

Wat is HSP

Hoogsensitiviteit of hooggevoeligheid is een hogere gevoeligheid voor externe prikkels en indrukken dan gemiddeld. De oorzaak van hooggevoeligheid is gelegen in het zenuwstelsel dat gevoeliger is. Het is een eigenschap die met al zijn voordelen gebruikt kan worden. Onder gunstige omstandigheden hebben ‘Highly Sensitive Persons’ (oftewel HSP’s, hooggevoeligen) een fijnzinnig en diepgaand observatievermogen, waardoor zij dingen sneller en gedetailleerder waarnemen dan de meeste mensen. HSP’s bespeuren veranderingen in temperatuur, geur, geluid, of licht veel eerder en sterker dan anderen. Zo kunnen ze in de regel vaak slecht tegen sterke prikkels zoals van harde muziek, herrie en druk(te). Bewust en onbewust zijn HSP’s gevoelig voor sferen en registreren emoties van anderen in een oogwenk. Dit heeft direct invloed op het gevoel van welzijn van de hooggevoelige. Door deze eigenschappen heeft een hooggevoelige regelmatig tijd nodig voor zichzelf om tot rust te komen en alle indrukken te verwerken. Als HSP-er ben je er ook vaak op gericht om het een ander naar de zin te maken. Daarbij verleg je je eigen grenzen, verg je veel van jezelf en is het moeilijk bij jezelf te blijven. Veel hooggevoelige mensen voelen zich hun hele leven al anders dan andere mensen of voelen zich niet geaccepteerd. Als kind kreeg je al vaak opmerkingen over je gedrag. ‘Doe niet zo overgevoelig’, of ‘wat ben je serieus’, ‘huilebalk’ etc. En je wilt er zo graag bij horen…..

Een leven met uitdagingen

Veel mensen met hoogsensitiviteit lopen tegen problemen aan, zodanig dat het hun kwaliteit van leven aantast. Stress en overbelasting zorgen ervoor dat deze kwaliteiten worden ondermijnd en hun kracht verliezen. Veel hooggevoeligen worstelen een groot deel van hun leven met een moeilijk dilemma. Ze worden heen en weer geslingerd tussen enerzijds de behoefte aan stilte en rust en anderzijds de drang zich aan te passen aan de omgeving om goedkeuring, erkenning, acceptatie en waardering te krijgen. Dit kost veel energie, waardoor vermoeidheid kan ontstaan. Maar ook kan het gevoelens van onzekerheid, eenzaamheid, minderwaardigheid en verdriet geven. Het kan ook voorkomen dat een hooggevoelige met een schuldgevoel loopt omdat hij of zij niet kan voldoen aan de verwachtingen van de omgeving. Ook de omgeving van een hooggevoelig persoon kan het er moeilijk mee hebben. Het is niet altijd eenvoudig met een hooggevoelig iemand samen te leven. Ouders van een hooggevoelig kind, partners van een hooggevoelig persoon, kinderen van een hooggevoelige ouder weten wat het is. Omgaan met iemand die zo fijngevoelig is kan leiden tot onbegrip en frustratie voor beiden.

Consult

Een consult vindt plaats in de vorm van effectieve gesprekken, mogelijk doelstellingen formuleren en evalueren, uitleg geven en gerichte vragen te beantwoorden. Na gezamenlijk overleg kan energetische ondersteuning plaats vinden (bv. gronden), waardoor ontspanning en rust ontstaat. De combinatie van inzichten en energetische ondersteuning kan heel effectief werken. Door de gesprekken ontstaan inzichten en ben je steeds beter in staat om gewoon jezelf te zijn. Hoe sterker je zelfbeeld en je vertrouwen worden, hoe beter je in je eigen kracht kunt gaan staan. Leren vertrouwen op unieke jezelf en op je intuïtie. Dat je goed bent zoals je bent. Bij dit proces wil ik je graag ondersteunen met deskundigheid en mijn eigen persoonlijke schat aan ervaringen, kennis en inzichten. Mijn doel is om je verder te helpen in jouw proces naar meer zelfkennis, evenwicht en vertrouwen in jezelf.